Honing consumptie stijgt, maar het aantal bijenvolken daalt. Wat is hier aan de hand?

Honing is hip en heeft niet langer het ouderwetse imago van enkele jaren terug. Toch is het een eeuwenoud product daar er al meer dan 6000 jaar bijen worden gehouden. Honing is dus een echt ‘old school’ product, dat wij bij Bee Local, ondanks ons modern jasje, nog steeds willen benadrukken. Het ambachtelijk proces verzekert ons van echte en lokale honing.

Honingbijen krijgen het steeds moeilijker door het overmatig gebruik van pesticiden in de landbouw. De Varroa mijt (bijenparasiet) verzwakt de bijen en brengt tal van virussen over op de bijen. En dan is er nog de aanhoudende droogte van de laatste jaren. Deze wordt veroorzaakt door de klimaatopwarming, die nefast is voor alle leven op aarde, inclusief dat van de bijen. Hoe kan het dan dat er toch zoveel honing te verkrijgen is? U voelt het al, hier is nattigheid!

Wereldwijd stijgt de vraag naar honing jaar na jaar, maar de productie kan de vraag niet volgen. Vooral buitenlandse honing die in onze supermarkten te koop is, is gevoelig aan vervalsing. Dit werd onder andere aangetoond in de documentaire ‘Rotten’.

Zoals vele producten, kan u honing aldus best zo lokaal mogelijk aankopen. In de eerste plaats verkleint u er uw ecologische voetafdruk mee en daarbij steunt u uw imker uit de buurt.