Wie wij zijn…

Sinds 2013 is Johan Vanham gepassioneerd imker. De haast onbegrijpelijke intelligentie van de bijen daagde hem uit om zich te verdiepen in hun wondere wereld. Hiertoe volgde Johan meerdere cursussen waaronder een cursus koninginnenteelt en een cursus voor gevorderden. Naast de enorme kennis die Johan vergaard heeft, hanteert hij twee basisprincipes welke hij bij het dagdagelijks imkeren toepast, namelijk de liefde en het respect voor de bijen. Hierdoor leveren de vitale bijenvolken honing van de beste kwaliteit. Zijn expertise leidde tot een plaats binnen Bijenbond Boechout, waar hij als ondervoorzitter regelmatig lessen aan cursist imkers geeft en de nieuwsbrieven verzorgt, alsook lezingen aan bedrijven en informele groepen brengt. Zijn partner Roxanne kon zich ook gauw vinden in deze passie en hoewel ze zelf niet achter de kasten staat, helpt ze geëngageerd mee bij de organisatie voorafgaand aan het bijenseizoen en de verkoop van de honing.

De passie voor het houden van kolonies in combinatie met de zin voor ondernemen, leidde tot het koppels’ gezamenlijk project Bee Local.

Met bijenkasten in hun eigen woonplaats Boechout, Lier, Edegem en Deurne trachten Roxanne en Johan een netwerk van honing uit te bouwen, waarbij verschillende honingpunten op de Belgische kaart met elkaar verbonden kunnen worden.

Ontdek onze bijenkasten

Waar wij voor staan

“Red de bij en zo ook het ecosysteem”

Pesticides, verlies van habitat, ziekten en de klimaatsverandering: De bijen krijgen het zwaar te verduren.

Door te imkeren, willen wij een huis bieden aan bijen. Echter, een dak boven hun hoofd is niet genoeg. Zoals iedereen, hebben zij eten nodig om te kunnen overleven. De bijen hebben de bloemen even hard nodig als omgekeerd. De bloemen vertellen letterlijk in geuren en kleuren aan de bijen om hen een bezoekje te brengen door hen te belonen met nectar. Op hun beurt dragen de bijen het stuifmeel van bloem naar bloem. De bijen zetten deze nectar om naar honing, wat ze als voedsel nuttigen. Maar ze verzamelen zo veel nectar, zodat wij er van kunnen mee “snoepen”.

Om de bio-diversiteit te kunnen behouden, is de bij onmisbaar. Bijen staan garant voor 70% van ons voedsel. Zonder hen zou de wereld er helemaal anders uitzien, waarbij er geen sprake zou zijn van mensen. Reden genoeg dus om positieve aandacht te schenken aan deze pluizige beestjes.

“Bee Local: lokaal, ambachtelijk en duurzaam”

Bee Local honing staat garant voor lokale, ambachtelijke, Belgische honing die we oogsten van onze eigen bijenkolonies. De schaarsheid van echte Belgische honing in de winkels stimuleert ons nog sterker om achter ons product te staan.

Door lokaal honing te produceren verkleinen we onze ecologische voetafdruk. Zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit om de honingslinger aan te drijven. Geen overzees transport van exotische honing, waarbij de imker geen eerlijke prijs ontvangt voor zijn product.

Onze honing is ongefilterd. Het is een ambachtelijk proces. De honing wordt nooit verhit, maar gaat na het oogsten recht in de honingpot, zonder er iets aan toe te voegen.

Doordat de bijen nectar verzamelen van de bloemen in de directe omgeving van hun korf, bevat de honing een veelheid van smaken.

Ontdek onze verschillende soorten honing hieronder.

Honing, telkens een beetje anders

De variëteit aan bomen en planten in onze omgeving levert vaak verschillende soorten honing op.

Ontdek al onze producten